6. žirirana izložba minijatura

Nataša Cvejić iz Beograda, Katarina Mandić iz Pančeva, Jovanka Ćirić iz Bele Palanke i Snežana Jovanović iz Velikog Gradišta ovogodišnje su dobitnice priznanja za najlepše rukotvorine izrađene tradicionalnim tehnikama. Nagrade su uručene na svečanoj ceremoniji u okviru VI žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, održane u Narodnoj skupštini.

Minijature koje su izradile u tehnikama veza, tkanja, necanja i pustovanja odabrane su kao najbolje u konkurenciji 164 rada koje je poslalo 77 žena iz 23 grada i opštine. Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od 30 godina otišla je u ruke 22 mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca koji su radovima želeli da skrenu pažnju na svoje obdanište kojem je potrebna pomoć za rekonstrukciju.

Jedan od ključnih aspekata politike Vlade i parlamenta jeste da stvorimo ambijent za zapošljavanje i promovisanje umeća koje žene mogu da ponude kao menadžerke i preduzetnice. Podstaći ćemo institucije da koriste tradicionalne rukotvorine kao protokolarne poklone jer je to naš ponos, a kao zakonodavna institucija parlament će raditi na razvoju regulative kako bismo obezbedili podsticaje ženama u ovoj oblasti – istakao je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart istakla je da rad žena nije važan samo iz ugla kreativnosti već i značaja koji daju razvoju društva. Ona je ocenila da je njihovo ekonomsko osnaživanje prioritet i da tradicionalne rukotvorine imaju veliku vrednost za lokalnu ekonomiju.

Generalni direktor kompanije CRH Srbija Roman Menc naglasio je da ta kompanija podržava očuvanje kulturnog nasleđa, razvoj obrazovanja i infrastrukture, a posebno žene u preduzetništvu zbog čega rado podržavaju događaje koji slave kulturu Srbije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović izjavila je da broj učesnika izložbe „100 žena – 100 minijatura“ iz godine u godinu raste, a posebno raduje to što je ove godine prijavljeno čak 28 mlađih od 30 godina što je dobra vest za napore ka omasovljenju inicijativa za očuvanje kulturnog nasleđa.

Potreban je podrška države i pozivamo ministarstva kulture i obrazovanja da u vreme usvajanja budžeta izdvoje više sredstava za angažovanje mladih u ovoj oblasti. Poziv upućujemo i gradovima i opštinama da žirirane izložbe organizuju na lokalu i ponovo otkriju i promovišu lepote svojih krajeva. Takođe, kompanije pozivamo da misle na žene kada kupuju poklone za poslovne partnere. Pravo je vreme da odgovorno kupujete i pružite priliku da ostvare prihode – rekla je Jovanović.

VI žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura“ organizovali su Etno mreža, NALED i Narodna skupština uz podršku Grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova i društveno odgovornih kompanija CRH Srbija

sesta-zirirana-izlozba-minijatura-1.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-2.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-3.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-4.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-5.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-6.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-7.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-8.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-9.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-11.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-12.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-13.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-14.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-15.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-16.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-17.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-18.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-19.jpg
sesta-zirirana-izlozba-minijatura-10.jpg