Otvaranje Vojvođanskog salona

Etno salon u zgradi Banovine u Novom Sadu osmišljen je po ugledu na srpski salon u gradi Vlade u Nemanjinoj. Vojvođanski salon je otvoren u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i predsednice Etno mreže, Violete Jovanović.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je zadovoljna jer se Pokrajinska vlada priklјučila inicijativi koja za cilј ima da uposli najmanje 1000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže i zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji”, rekla je ona.

Predsednik Vlade Vojvodine, Igor Mirović izrazio je zadovolјstvo jer je deo velike i uspešne inicijative koja podstiče zapošlјavanje žena i promoviše sve ono što žene stvaraju čuvajući kulturno nasleđe. Hvala potpredsednici Vlade, koja vredno radi na zaštiti prava žena. Ovom zajedničkom inicijativom pomažemo razvoj sela od Sombora do Pirota, a poklanjajuću ove rukotvorine stranim zvaničnicima dajemo im svojevrsni otisak duše sa ovih prostora”, rekao je on.

Violeta Jovanović istakla je da se ovim i Srpskim salonom, uređenim zlatovezima, ćilimima i tkaninama žena iz Srbije, šalјe jasna poruka o značaju očuvanja nasleđa, multikulturalnosti, ali pre svega potrebe da se ekonomski osnaže žene sa sela. Hvala našim pokroviteljima na podršci. Oni su ambasadori našeg kulturnog nasleđa. Nadamo se da će se i druge institucije pridružiti i da će se ove rukotvorine naći u našim diplomatskim predstavništvima i u Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture”, rekla je Jovanovićeva.

otvaranje-vojvodjanskog-salona-2.jpg
otvaranje-vojvodjanskog-salona-3.jpg
otvaranje-vojvodjanskog-salona-4.jpg
otvaranje-vojvodjanskog-salona-5.jpg
otvaranje-vojvodjanskog-salona.jpg