Štampujit upisan u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa

Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe od 21.decembra, uz 57 postojećih u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa,  upisano je još 6 elemenata „živog nasleđa“ Srbije – izrada veza „štampujit“, sarački zanat i ćurčijski zanat, mavanje kumbara (okretanje zapaljenih baklji), sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst. Na inicijativu Etno mreže i udruženja u njenom članstvu u nacionalni registar ranije je upisano staparsko i sjeničko-peštersko ćilimarstvo, dvopređne čarape i izrada ojica. 

Etno mreža je uz podršku Ministarstva kulture i NALED-a podržala inicijativu lokalnih udruženja “Misija kreativa” iz Kladova pod vođstvom Slavice Boraković i “Nego” iz Negotina, da se u partnerstvu s lokalnim institucijama radi na očuvanju tehnike Štampujit kroz istraživanje, izradu dosijea za upis, prezentaciju i promociju elementa i prenos znanja.

Stručna saradnica koja je izradila dosije za upis elementa je Dušanka Botunjac, akademska slikarka i primenjena umetnica je čuvarka motiva Negotinske krajine, autentičnog vlaškog nasleđa koje promoviše i čuva od zaborava i kao članica umetničkog saveta, edukatorka i dizajnerka Etno mreže.

Dusanka Botunjac.jpg
Ljubinka Belonic.jpg
Misija Kreativa.jpg
Torbice Stampujit.jpg