Mladi kao ključ očuvanja tradicije

U prostoru Robne kuće „Beograđanka“ danas je održana promocija izložbe rukotvorina članica „Etno mreže“ pod nazivom „Tradicija nadohvat ruke“. Ova strukovna organizacija žena, čiji su radovi postali sinonim za rafiniran spoj tradicionalnih tehnika i modernog dizajna, posetiocima je, u saradnji sa kompanijom „Robne kuće Beograd“, predstavila odevne predmete, suvenire i predmete za opremanje enterijera – radove žena iz svih krajeva Srbije.

Sofija Arsić, stručni koordinator „Etno mreže“, podsetila je na početak ovog projekta 2005. godine i podršku koja je tada stigla od američke organizacije za međunarodni razvoj USAID, dok se danas na spisku partnera nalaze brojne državne institucije i donatori. Ona je istakla da „Etno mreža“ doprinosi očuvanju starih zanata, kao i oživljavanju proizvodnje i zapošljavanju žena, pre svega u manje razvijenim područjima Srbije.

- Ipak, neophodna je i saradnja sa mladima, jer su upravo mladi ključ očuvanja tradicije – rekla je Arsićeva, i predstavila projekte javnih radova i licenciranih radionica, koje „Etno mreža“ sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) i nemačkom organizacijom GIZ.

Potpredsednik Vlade Srbije, Verica Kalanović, izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje izložbi proizvoda koji su istovremeno moderni i tradicionalni, lepi i korisni, i što su u njihovoj izradi učestvovale žene koje su na ovaj način dobile priliku da rade i stvaraju.

- Na putovanjima i u susretima sa stranim zvaničnicima bila sam veoma ponosna kada sam mogla da im poklonim proizvode „Etno mreže“, tim pre što sam u njihovom očima videla izraze divljenja unikatnim rukotvorinama. „Etno mreža“ za mene nije više samo projekat, nego čitav pokret koji doprinosi zapošljavanju žena iz cele Srbije, razvoju nerazvijenih krajeva, i očuvanju tradicionalnih vrednosti – rekla je Kalanović.

Ona je dodala i da je saradnja sa NSZ pravi korak napred, jer je uz moralnu najzad stigla i neophodna finansijska i organizaciona podrška.
<