Licenca za Pančevo

Danas je u Pančevu održan uvodni sastanak u sklopu projekta \\\'Licenciranje radionica za rukotvorine\\\' koji finansira grad Pančevo, a sprovodi Udruženje Panonke u saradnji sa Etno mrežom.

Sastanku je prisustvovalo 18 žena, članica Panonki kojima je članica umetničkog saveta Etno mreže, Sofija Arsić predstavila ciljeve i kriterijume za sticanje licence. Arsićeva je istakla da licencirana radionica za izradu rukotvorina direktno doprinosi očuvanju i revitalizaciji starih i tradicionalnih tehnika izrade rukotvorina. Takođe, licenca doprinosi uspostavljanju standarda u proizvodnji rukotvorina i ekonomskom osnaživanju žena. Veoma važan cilj je i povećanje broja edukovanih žena za proizvodnju rukotvorina visokog kvaliteta i kvalifikacija edukatora i predavača.

U nastavku projekta biće organizovana edukacija za osposobljavanje edukatora u tehnikama tkanja i pustovanja vune i organizovaće se osnovni kurs necanja. Osim edukativnih programa u sklopu projekta biće pripremljena i aplikacija za zaštitu banatske šare.

smrtovnice Osmrtnice