IV tkačka kolonija na Staroj planini

Četvrta tkačka kolonija u nekadašnjoj karauli u Dojkincima na Staroj planini organizovana je u periodu od 8.-11.jula uz podršku gradova Pirota i Sombora i ambasada Kanade i SAD, kao i međunarodne zajednice. Kolonija je postala redovna godišnja praksa koja nudi priliku za usavršavanje znanja i skreće pažnju na značaj očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena. Cilj tkačkih kolonija je da se očuva ćilim, pirotski i staparski kao nacionalni brend koji koristi državni protokol kao poklon prilikom susreta sa stranim zvaničnicima.

Ova kolonija je okupila vrsne tkalje iz Sombora, Pančeva, Kladova, Negotina, Bele Palanke, Šapca, Čačka, Kruševca, Leskovca, Inđije, Novog Pazara i Beograda koje učešćem u koloniji dobijaju priliku da unaprede svoja znanja kroz predavanja etnologa i stručnjaka za dizajn, i da se u praktičnom delu takmiče u izradi komada sa pirotskim motivom. Učesnice ocenjuju da je prilika za rad u koloniji i svojevrsno priznanje za tkalje Etno mreže koje dobijaju prilikua da upoznaju kraj u kojem borave kroz organizovane obilaske i učešće u životu lokalne sredine. Ove godine je u koloniji učestvovao i Slobodan Mitrović, perspektivni dizajner iz Bele Palanke, vrsan u tkanju kao mlada snaga Etno mreže.

Domaćin kolonije je zanatska zadruga Damsko srce na čelu s direktorkom Slavicom Ćirić je primer predanosti i visokih standarda u očuvanju ćilimarstva u Srbiji. Žene okupljene u koloniji kao i sve žene u Etno mreži rade jako važan posao za celo društvo kao čuvari naše tradicije, autentičnosti i identiteta. Kolonije su i svojevrsna potvrda da tradicija i nasleđe mogu da budu stub lokalnog razvoja, poput primera Pirota i Sombora koji svoje sredine brendiraju kroz kulturnu, turističku i gastronomsku ponudu.

Likovni konkurs koji se svake godine organizuje u okviru kolonije doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa i pomaže da deca i mladi kroz obrazovanje i porodicu upoznaju i zavole tradiciju svoje zemlje. Konkurs je bio namenjen deci predškolskog uzrasta, kao i učenicima srednjih i osnovnih škola i uvaženi gosti iz diplomatskog kora su dodeli priznanja učenicima čiji radovi su ocenjeni kao najbolji:

  •  Jana Jovanović, vrtić Crvenkapa
  •  Dana Čolić, 2. razred, OŠ Vuk Karadžić
  •  Tamara Todorović, 3. razred, OŠ Dušan Radović
  •  Anđela Mladenović, 6. razred, OŠ 8.septembar
  •  Đorđe Džonić, 6. razred, OŠ 8. Septembar

Učesnici, gosti i diplomate su ocenili program kao izuzetno uspešan i zanimljiv i spremnost da se vrate u Pirot i preporuče prijateljima da posete Staru planinu.

 

IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-1.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-2.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-3.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-4.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-5.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-6.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-7.jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini-7 (1).jpg
IV-tkacka-kolonija-na-staroj-planini.jpg