Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO

Tokom promocije nove postavke u Srpskom salonu u zgradi Vlade u Nemanjinoj, predstavljena je inicijativa da se do marta 2020. zvanično predloži UNESCO-u da tri ćilima iz Srbije - pirotski, staparski i sjeničko-pešterski - uvrsti na listu svetske kulturne baštine.

Inicijativu su pokrenuli potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović, Etno mreža i NALED, a podržao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnici Sombora, Dušanka Golubović i Pirota, Vladan Vasić.

Potpredsednica Mihajlović je rekla da je počektom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite ova tri ćilima.

                    Ćilimi su upisani u nacionalni registar, a potrudićemo se da već od marta predamo inicijativu za upis na listu UNESCO”, rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije, gde je danas predstavljena nova postavka rukotvorina u Srpskom salonu” , koji je opremljen u saradnji Korodinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je u septembru 2019, uz podršku pokrajinskog premijera Igora Mirovića otvoren i Vojvođanski salon”.

                  Potpredsednica Mihajlović i pokrajinski premijer Mirović u susretima sa stranim zvaničnicima poklanjaju tradicionalne rukotvorine i tako stvaraju izvor prihoda za brojne žene iz unutrašnjosti. Na ovaj način je do stranih zvaničnika stiglo više od 100 naših azbuka u zlatovezu, tkanica, tradicionalnih peškira. To želimo da omasovimo u 2020, pre svega u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova”, rekla je Jovanović.

Rukotvorine su napravile žene iz svih krajeva Srbije koje su deo inicijative 1000 žena” . Do sada je zaposleno njih 698, a izradile su, između ostalog, kraljevski pojas”  za kineskog predsednika Si Ðinpinga i pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu. Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je Srbija u poslednjih 10 godina napravila velike korake po pitanju očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na konferenciji je najavljeno i da će se raditi na tome da se nacrt zakona o zanatstvu što pre nađe u javnoj raspravi, što će biti inicijativa najmanje dva ministarstva. NALED je inicirao i uvođenje čuvara tradicije” u lokalnim samoupravama, osoba koje će biti zadužene za brigu o aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa na lokalu, na čemu će se raditi u 2020.

tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-2.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-3.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-4.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-5.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-6.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco-7.png
tri-cilima-iz-srbije-kandidati-za-listu-unesco.png