Pustovanje u Pančevu

U Pančevu se, tokom novembra, sprovodi obuka pustovanja – ručnog valjanja vune. Organizator je Etno mreža uz podršku ambasada Kanade, SAD i Izraela i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Gradom Pančevom i Udruženjem „Panonke“, koje drži obuku.

Tokom četiri nedelje, u prostorijama Doma omladine Pančevo, polaznice uče tehniku suvog i mokrog pusta. One su savladale pravljenje i ukrašavanje pustovanih lopti, okruglih i četvrtastih podmetača za stolice, kao i malu i veliku torbu sa preklopom. Na svim ovim rukotvorinama, nalaze se motivi banatske šare, koja je karakteristična za ovo područje.

Na obuci učestvuje 11 žena, od kojih najmlađa ima 21 godinu i studentkinja je. Većina polaznica je u potrazi za poslom što ih je motivisalo da se prijave za obuku, a velika je zainteresovanost i među zaposlenim ženama, koje mahom rade u prosveti. To je naročito dobra vest jer će se znanja o tradicionalnim tehnikama i kulturnom nasleđu naše zemlje direktno prenositi deci u vrtićima i osnovnim školama.

Za sve polaznice su obezbeđeni sertifikati, koji će biti dodeljeni krajem godine na završnoj svečanosti u prisustvu diplomatskog kora.

viber_image_2020-11-19_14-34-42.png
viber_image_2020-11-19_14-34-20.png
viber_image_2020-11-19_14-33-59.png