Nematerijalno nasleđe u službi lokalnog razvoja

U utorak, 27.oktobra, u prostorijama NALED-a održan je okrugli sto pod nazivom “Nematerijalno nasleđe u službi lokalnog razvoja“.  Učesnici su bili Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Ana Ilić iz Saveta za kreativne industrije, savetnica predsednice Vlade, Dejan Masliković pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja, Danijela Filipović, savetnica u Etnografskom muzeju u Beogradu, Miloš Colić, pomoćnik gradonačelnika Pirota i Katarina Mandić, vlasnica zanatske radnje iz Pančeva.

 

Uz moderaciju predsednice UO Etno mreže, panelisti su razgovarali na nekoliko tema, koje su se ticale prepoznavanja nematerijalnog nasleđa u zajednici, upisivanja na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, mogućnostima razvoja tradicionalnih zanata u koraku sa online poslovanjem i digitalizacijom.

Sagovornici su istakli značaj mera podrške lokalnih i republičkih institucija za zanatska udruženja i preduzetnike. Neke od predloženih mera oko kojih su se učesnici usaglasili da bi ih trebalo uvesti jesu  „čuvar tradicije“, uspostavljanje gradskih etno galerija, stručna podrška etnologa udruženjima za upis na NKN listu, organizacija javnih radova i radionica za decu, osmišljeni konkursi za dizajn proizvoda, pakovanje i promociju, kao i plasman kroz državni protokol. Zaključak razgovora jeste da je neophodno uspostavljanje saradnje između udruženja i institucija, u čemu bi veliki pomak bio donošenje Zakona o zanatstvu kroz osnivanje međuresorne radne grupe koja bi se bavila pripremom propisa, ali i rešavanjem urgentnih pitanja zarad zaštite ugroženog nasleđa.

 

U svečanoj završnici, upriličena je i dodela sertikfikata za članice udruženja koje su učestvovale na seminarima namenjim  upoznavanjem sa načinom rada u digitalnom svetu. Uz poštovanje svih epidemiloških mera, ministarka Matić uručila je predstavnicama udruženja uverenja za sticanje osnovnih znanja u oblasti online poslovanja u okviru projekta „Digitalizacija tradicije“.

Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (89) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (90) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (235) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (239) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (288) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (325) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (337) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (348) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (362) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (386) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (402) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (408) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (418) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (434) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (456) (Large).JPG
Septembar_27_Okrugli_sto_Etno_mreža (477) (Large).JPG