„Zaštita nasleđa i geografskog porekla“ u Somboru

Radionica pod nazivom „Zaštita nasleđa i geografskog porekla“ održana je u sredu u Gradskoj kući grada Sombora. Realizovana je u okviru VI tkačke kolonije u Staparu.

Radionici je prisustvovalo 24 učesnika iz Sombora, Novog Pazara, Šapca, Loznice, Inđije, Pančeva i Beograda. Stručni predavači bili su Vesna Dušković, muzejska savetnica u penziji, Saša Srećković, savetnik Etnografskog muzeja, kao i Dragana Tar i Aleksandra Marković iz SEEDEV-a, stučne za oblast geografske oznake. U razgovoru sa njima, predstavnici udruženja žena i nevladinih organizacija, prošli su kroz nekoliko važnih tema.

Učesnici su bili veoma zainteresovani za oblast geografske oznake, odnosno načinima kako se do nje dolazi. Razgovaralo se o statusu proizvođačkih organizacija i zanatlija koje izrađuju proizvode koji su na nacionalnoj listi za kulturno nasleđe, njihovom statusu i šta im je potrebno od podrške da bi opstali i bili uspešni. Dobili su savete kako da se njihove rukotvorine zaštite, što je za zanatska udruženja posebno značajno.

U okviru druge teme, govorilo se o promenama koje su se desile od kada je staparski ćilim uvršten na nacionlnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, o aktuelnom stanju i mogućnostima razvoja. Učesnici su kroz praktične primere saznali o merama podrške koje su potrebne za upis na listu.

Radionicu su realizovale Etno mreža i Grad Sombor, u saradnji sa NALED-om, Ministarstvom kulture i Etnografskim muzejem, a uz podršku ambasada Kanade i SAD.

IMG_5398.png
IMG_5400.png
IMG_5402.png
IMG_5405.png
IMG_5408.png
IMG_5409.png
IMG_5414.png
IMG_5416.png
IMG_5418.png
IMG_5397.png