Tradicija viđena dečjim očima

Beograd, 18. novembar – U osnovnoj školi “Isidora Sekulić” u Beogradu danas su dodeljene nagrade učenicima u okviru takmičenja u likovnim radovima na temu domaće radinosti. Ovaj konkurs je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima” koji realizuje Etno mreža, a finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Nakon kratkog prigodnog programa koji su pripremili najmlađi đaci, prisutnima su se obratili predstavnici Etno mreže i škole domaćina, koji su govorili o značaju očuvanja tradicionalnih vrednosti i negovanja domaće radinosti među najmlađima. Etno mreža je na ovaj način, sa svojim partnerima na projektu, želela da animira mališane i da među osnovcima podstakne interesovanje za tradiciju i rukotvorine.

Stručni žiri koji su činili predstavnici Etno mreže i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, i nastavnik likovne kulture OŠ “Isidora Sekulić”, imao je težak zadatak da odabere najbolje među brojnim pristiglim radovima. Prvo mesto pripalo je Uni Vlahović, učenici prvog razreda, drugo je zauzela Danijela Radojković (treći razred), dok je treći bio Đorđe Mašović (prvi razred). Na četvrtom i petom mestu našle su se učenice četvrtog, odnosno drugog razreda – Mila Mašović i Natalija Sakić. Autori tri prvoplasirana rada nagrađeni su novčanim iznosima od 30.000, 15.000 i 5.000 dinara, dok su četvrto- i petoplasirani dobili proizvode Etno mreže.

Učenici su pripremili i prigodno ukrašene zahvalnice za predstavnike Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i “Gradskih pijaca”, koje su pomogle realizaciju ovog konkursa.

Posle dodele nagrada priređen je zabavni program za decu koja su imala priliku da se druže sa mađioničarom i klovnom.

smrtovnice Osmrtnice