Umrežavanje sa potencijalnim članicama Etno mreže

Beograd, 10. novembar – U okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima” koji realizuje Etno mreža, a finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, danas je održan sastanak umrežavanja za udruženja koja su zainteresovana za članstvo u Etno mreži. Sastanku su prisustvovali predstavnici grupa proizvođača rukotvorina iz Zrenjanina, Guče, Zlakuse, Boljevca, Soko Banje i Ražnja, kao i predstavnici lokalne samouprave Golubac, koja je i partner na projektu, na čelu sa predsednikom opštine.

Golubac je predstavljen kao primer dobre prakse, gde se u saradnji nevladinog i vladinog sektora može mnogo uraditi na zapošljavanju žena i obogaćivanju turističke ponude, kroz zaštitu kulturnog identiteta lokalnih ruralnih sredina.

Žene iz Boljevca i Soko Banje, iako još uvek nisu postale članice, uspešno sarađuju sa Etno mrežom već dve godine. Tako su u međuvremenu, učešćem u drugim projektima, dobile opremu i prostorije za rad, izložbeni i prodajni prostor, savladale zanat i same postale edukatori. Proizvođači rukotvorina iz ostalih mesta ukazali su na potrebu za dodatnom edukacijom iz oblasti starih zanata radi izrade kvalitetnijih proizvoda i očuvanja tradicije, a sa ciljem dodatnog zapošljavanja i ostajanja mladih u malim sredinama.

Predstavnici svih lokalnih grupa prepoznali su Etno mrežu kao jedinu organizaciju koja može da im pomogne kod uvođenja standarda kvaliteta, kako u proizvodnju rukotvorina, tako i u edukaciju kao način očuvanja tradicionalnih tehnika od zaborava. Ukazano je i na prednost umrežavanja prilikom zajedničkog nastupa prema institucijama i donatorima, ali i prilikom nabavke materijala, kao i u promotivnim aktivnostima.

Potencijalnim novim članicama Etno mreže predstavljene su aktivnosti i ciljevi u okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima”, koji realizuje Etno mreža, a finansira Delegacija EU u Republici Srbiji. Jedan od planiranih rezultata upravo je povećanje broja članica Etno mreže i broja proizvođača visokokvalitetnih rukotv