Visoki standardi u izradi rukotvorina

Beograd, 29. septembar - Svečanom dodelom licenci radionicama za izradu rukotvorina u Velikom Gradištu, Kladovu, Negotinu, Boljevcu i Soko Banji, danas je završen projekat pod nazivom “Licenciranje standarda za zapošljavanje u ruralnim područjima”, koji je realizovala Etno mreža, uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ/KWD.

Licence je, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu, dodelila pomoćnica ministra Renata Pindžo, koja je istakla da je projekat veoma značajan zbog samozapošljavanja žena i mladih u ruralnim područjima i stvaranje uslova za njihovo ekonomsko osnaživanje.

- Projekat mora biti zaokružen plasmanom rukotvorina na tržište - istakla je stručni koordinator Etno mreže Sofija Arsić i dodala da je ova organizacija otvorila svoje prvo prodajno mesto na Aerodromu “Nikola Tesla”, sa ciljem da se \'oseti puls\' kupaca, i tome prilagodi ponuda. Ovaj projekat podržala je nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, čiji je predstavnik Aleksandar Grunauer ukazao na ekonomski značaj samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta u trenutku kada je u proteklih deset godina u Srbiji bez posla ostalo 300.000 ljudi.

Projekat je trajao devet meseci i podrazumeva uvođenje standarda u proizvodnju rukotvorina i u edukaciju iz oblasti starih zanata – tkanja, pustovanja vune, veza i zlatoveza, pletenja, necanja, keramike i grnčarije. Edukacijom iz oblasti starih zanata ukupno je obuhvaćeno 200 žena, a njih 30 (učešćem u radu navedenih pet radionica) sada postaju edukatori u okviru licenciranih radionica.

Licencirane radionice sada su u mogućnosti da se uključe u sve popularniji aktivni turizam držanjem kurseva za turiste iz raznih tehnika, prigodnim javnim časovima, “otvorenim radionicama”, tematskim prodajnim izložbama. U opštinama čiji veći broj stanovnika radi u inostranstvu, u vreme raspusta i praznika licencirane radionice će obučavati mlade iz dijaspore. Za takvu obuku, naročito u vidu kampova, već postoji veliko interesovan