Beogradski novinari u poseti licenciranim radionicama

Novinari beogradskih medija posetili su u utorak, 27. septembra, Umetničko-zanatske zadruge „Jefimija“ u Velikom Gradištu, i „Zanart“ u Negotinu, u okviru prezentacije projekta „Licenciranje standarda za zapošljavanje u ruralnim područjima“. Oni su se na licu mesta uverili u opremljenost radionica i razgovarali sa ženama koje proizvode rukotvorine, pa su tako su iz prve ruke mogli da saznaju sve o tehnikama izrade i o tradiciji koja se neguje u ovim gradovima istočne Srbije.

Predstavnici Etno mreže i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja podržava ovaj projekat, Snežana Jovanović i Branislav Milić, upoznali su novinare sa dosadašnjim tokom projekta i očekivanim rezultatima. Oni su istakli značaj jednog ovakvog programa za očuvanje tradicije i starih zanata, ali i za osnaživanje i samozapošljavanje žena i mladih, posebno u manje razvijenim krajevima, čime se doprinosi ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije. Licencirane radionice sada mogu da se uključe i u sve popularniji aktivni turizam držanjem kurseva za turiste, prigodnim javnim časovima, tematskim prodajnim izložbama.

Novinare televizija Avala i Pink, dnevnih listova Politika i Press, nedeljnika i magazina Ekonometar, Vreme, Ekonom:east, Ilustrovana politika, Lisa, Stil magazin, najviše je zanimao način izrade unikatnih rukotvorina, i kakvo interesovanje vlada za ove proizvode, a saznali su i nešto više o turističkoj ponudi istočne Srbije.

smrtovnice Osmrtnice