Izložba u Odžacima

Postavka rukotvorina Udruženja građana Lenka predstavljena je odžačkoj javnosti 7. i 8. aprila u galeriji Sportsko-poslovnog centra u Odžacima. Izloženo je oko pedeset eksponata izrađenih od prirodnog materijala tradicionalnim tehnikama pustovanja, tkanja i veza. Dizajnirani autentičnim motivima koji zadovoljavaju zahteve dobrog i kvalitetnog proizvoda ručni radovi su privukli pažnju mnogih posetilaca.

Rukotvorine su nastale u sklopu projekta Osposobljavanje žena i mladih za samozapošljavanje u okviru ruralnog razvoja Srbije koji je pokrenula Etno mreža Srbije uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Grupa od šest žena iz Udruženja Lenka nedavno je završila kurs iz pustovane – ručno valjane vune i finalni proizvodi nastali u okviru ove obuke, zajedno sa ostalim radovima iz prethodnih edukacija koji su se mogli videti na ovoj izložbi, obogatiće lokalnu turističku ponudu originalnih suvenira, omogućiti ženama dopunski izvor prihoda i podstaći njihovo samozapošljavanje.

Otvarajući izložbu predsednik Skupštine opštine Odžaci Miloš Pejčić je istakao da je lokalna samouprava uspostavila dobru saradnju sa Udruženjem Lenka. On je ovom prilikom obećao da će opština Odžaci u narednom periodu nastojati da Udruženju Lenka obezbedi veći poslovni prostor imajući u vidu da je u planu povećanje proizvodnog kapaciteta kroz javne radove i projekat invalidnih lica gde bi bilo angažovano još 12 žena iz odžačke opštine.

Fond za otvoreno društvo i Etno mreža Srbije kroz ovaj projekat, kojim je u opštini Odžaci ukupno obuhvaćeno 28 učesnika, pokušavaju oživeti stare zaboravljene tehnike i vratiti ih u funkciju kako bi se napravili upotrebni predmeti.

smrtovnice Osmrtnice