Javni radovi 2010.

U Turističkoj organizaciji Srbije je u utorak 1. februara 2011. godine otvorena prodajna izložba rukotvorina proizvedenih u okviru Javnih radova 2010. godine koje je sprovela Etno mreža u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i NALED-om.

Izložbu su otvorili državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Goran Petković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Jovanović, i predsednik Etno Mreže, Violeta Jovanović.

Ovim projektom angažovano je 100 žena iz 23 lokalne samouprave širom Srbije koje su zaposlene na 6 meseci. Osnovni cilj projekta pored zapošljavanja je i promocija i očuvanje kulturnog nasleđa Srbije. Proizvedene rukotvorine utemeljene su na vekovnoj tradiciji krajeva iz kojih žene proizvođači dolaze a tradicionalni proizvodi su osavremenjeni kroz moderan dizajn i adekvatno upakovani uz odgovarajuće certifikate. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković rekao je da će ministarstvo u 2011. godini izdvojiti značajna sredstva za organizovane proizvođače rukotvorina. Petković je izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da direktno učestvuje u realizaciji izložbe i uputio poziv privredi i državnim institucijama da podrže rad Etno mreže kroz otkup rukotvorina za potrebe reprezentacije i podršku u realizaciji projekata.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović je ovom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što je realizacijom projekta Javnih radova postaknuto očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Jovanović je rekao da će Nacionalna služba za zapošljavanje i u 2011. godini podržati projekte namenjene očuvanju kulturnog nasleđa i zapošljavanja žena za proizvodnju visoko kvalitetnih rukotvorina kroz projekte edukacije, javnih radova i dodelu subvencija za samozapošljavanje. Predstavljajući efekte javnih radova Etno mreže, Violeta Jovanović je navela da je više od 50% učesnica javnog rada do 40godina starosti čime se razbija pred