Prva izložba minijatura

27.oktobra u Biblioteci Grada Etno mreža je organizovala prvu žiriranu izložbu minijatura u tradicionalnim tehnikama pod nazivom 100 žena - 100 minijatura.

Izložba je otvorena od 27.oktobra do 1. novembra u Biblioteci Grada Beograda, uz podršku Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Nacionalne agencija za regionalni razvoj. Planirano je da izložba kasnije bude predstavljena u više gradova Srbije i postane deo stalne postavke Etno-mreže u Beogradu.

Članice Etno mreže iz cele Srbije su pripremile ekskluzivne eksponate - minijature a izložba je deo napora u revitalizaciji kulturnog nasleđa sa ciljem da se osavremeni izrada tradicionalnih rukotvorina. Širi značaj ove izložbe je podrška ženama iz ruralnih sredina Srbije da nastave sa proizvodnjom kvalitetnih rukotvorina, koje su danas gotovo prestale da se izrađuju.

Umetnički savet Etno mreže je izvršio selekciju eksponata, dok je žiri sastavljen od stručnjaka (Sofija Arsić, Radmila Jovanović, Danica Đokić) i partnera na projektu (Ženska Vlada - Svetlana Kisić, Nacionalna služba za zapošljavanje - Snežana Marković, Struktura - Andrea Vugrinović) dodelio nagrade za najbolje eksponate u tradicionalnim tehnikama - tkanje, vez, čipka, pustovanje i necanje.

Specijalna nagrada dodeljena je mladim autorima, dok su odabrani eksponati odabrani za nagradu žirija medija (Press - Vera Vuković, Biznis - Radojka Nikolić, Tanjug - Valentina Nešić) i diplomatskog žirija (SAD - Merilin Šmit, Irska - En Pešić, Kanada - Đurđa Ćeramilac).

Svečana dodela nagrada biće održana 2.novembra u Skupštini Grada Beograda.

Tokom otvaranja, prisutnim gostima su se obratili zamenik gradskog sekretara za privredu, Stanija Višekruna,

Gđa Višekruna je istakla da kroz projekte Etno mreže žene iz ruralnih područja imaju priliku da pokažu svoja umeća i tako stvore preduslove za otpočinjanje sopstvene delatnosti, kao korisnice programa za samozapošljavanje koja dodeljuje Grad Beograd i opštine širom Srbije.