Izložba u Kladovu

Pred osmomartovski praznik, Udruženje “Misija kreativa” priredilo je u Galeriji Turističko – informacionog centra u kladovskoj staroj čaršiji izložbu radova tkalja koje su, preko “Etno mreže” u 2009. godini bile angažovane u javnim radovima, podržanim od strane Ministarstva ekonomije i Nacionalne službe za zapošljavanje. Postavku čine reprezentativne tkane rukotvorine od vune (prostirke i manji komadi) sa etno motivima upotrebljive i u savremenom enterijeru.

Predsednica Udruženja “Misija kreativa” Slavica Boraković je tom prilikom rekla da je Međunarodni dan žena samo povod za ovu izložbu i da i Kladovo zaslužuje da vidi vrhunske proizvode nastale u ovoj tkačkoj radionici.

“Naši radovi su krajem prošle godine izlagani u Galeriji “Progres” u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, a ovog januara i na “Zelenoj nedelji” u Berlinu. Za 8. mart potrudili smo se da napravimo još jednu seriju tkanih proizvoda i izložimo ih u galerijskom prostoru Turističkog – informacionog centra u Kladovu, koji nas, uz Centar za kulturu i lokalnu samoupravu, podržava već treću godinu”, istakla je Borakovićeva.

Dizajnerka „Etno mreže“ za istočnu Srbiju Dušanka Botunjac, napomenula je mnogobrojnim posetiocima izložbe, da su rukotvorine kladovskih žena izrađene u najtežoj, klečanoj tehnici koja zahteva precizan rad i veštinu tkanja.

„Svaki od tkanih komada ima dve prednje strane, a ne lice i naličje, što je i najveća odlika naših radova. Po svojoj estetici, dizajnerskom izgledu i vrhunskoj izradi vunene prostirke i mali komadi mogu se naći u svakom enterijeru“, naglasila je ova primenjena umetnica iz Negotina.

Pokrovitelj izložbe rukotvorina od vune i keramike članica udruženja „Misija kreativa“, koja će biti otvorena do 15. marta, je predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić.

smrtovnice Osmrtnice