Etno mreža u Knez-Mihailovoj

U Galeriji “Progres”, u Knez-Mihailovoj u Beogradu, je u utorak 15.decembra održana promotivna izložba rukotvorina proizvedenih u okviru Javnih radova 2009. godine koje su organizovali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Etno mreža.

Izložbu su otvorili Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Smiljka Kerkez, sektor za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta, Vladimir Ilić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Džim Stajn, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a za Srbiju i Crnu Goru, i Violeta Jovanović, predsednik Etno Mreže.

U okviru projekata koje trenutno sprovodi Etno mreža, izdvaja se projekat javnih radova u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i NSZ, za koji je angažovano 40 žena iz osam nerazvijenih opština (Bela Palanka, Knjaževac, Kladovo, Negotin, Kučevo, Veliko Gradište, Odžaci i Bor) da kroz javne radove pripreme odabrane rukotvorine kao ekskluzivne poklone za reprezentaciju za Protokol Vlade Republike Srbije.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Vladimir Ilić je kazao da je NSZ podržao projekat Etno mreže drugu godinu za redom i najavio da će proizvodnju rukotvorina sa etno motivima podržati i naredne godine. Istovremeno, direktor Ilić je najavio mogućnost podrške za specijalizovane obuke u organizaciji Etno mreže sa ciljem osposobljavanja žena u ruralnim krajevima za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Za projekat javnih radova Etno mreže u 2009. je izdvojeno sedam miliona dinara. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je spreman da sledeće godine pomogne povećanju broja žena koje bi kroz programe NSZ proizvodile etno rukotvorine namenjene za prodaju i turistima. Dinkić je pozvao sve žene koje imaju talenta da se jave Etno mreži, jer bi iz budžeta trebalo da budu izdvojena sredstva za njihovu obuku za organizovanu izradu rukotvorina. Prema njegovim rečima, preko