Tradicijom do ekonomske nezavisnosti žena

Danas je u Palati Srbija organizovana svečana primopredaja rukotvorina izrađenih u okviru projekta javnih radova 2015. godine za potrebe protokola Vlade i Ministarstva spoljnih poslova. Organizovanoj svečanosti prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić, predsednica UO Etno mreže Violeta Jovanović, i direktor Nacionalne službe za zapošlјavanje Zoran Martinović, predstavnici kompanija i članice Etno mreže.

Ministar Dačić je svim damama čestitao praznik i u svom obraćanju zahvalio svim članicama Etno mreže za to što su svoju kreativnost pretvorile u protokolarne poklone koji će se darivati stranim visokim zvaničnicima. U rukotvorine koje su one izradile utkani su briga za očuvanje tradicije Srbije rekao je on i dodao da je lično uručio mnogo ovakvih poklona stranim diplomatama kao što su bivši ambasador SAD Majkl Kirbi i bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

„8.mart je simbol borbe za rodnu ravnopravnost koja ne može da se ostvari bez prava žena da rade i budu ekonomski nezavisne. Nezaposlene žene širom Srbije retko dobijaju priliku da se barem privremeno zaposle i ostvare prihod i prava po osnovu rada. Današnjim okupljanjem želimo da ponudimo održiva rešenja za taj problem i predstavimo projekat javnih radova izuzetan model podrške institucija ekonomskom osnaživanju žena”, rekla je Violeta Jovanović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović iskazao je spremnost da institucija kojom upravlja i u budućnosti pruža podršku programima koji podržavaju žensko preduzetništvo sa ciljem trajnog zapošljavanja.

Azbuke izrađene u tehnici zlatoveza, tradicionalni srpski peškiri, tkanice, torbe hlebarice su samo neke od preko 400 rukotvorina koje su izradile angažovane žene tokom 2015. Godine, a koje se isporučuju protokolu Vlade republike Srbije i protokolu Ministarstva spoljnih poslova.

smrtovnice