Etno mreža na Sajmu turizma

Beogradski Sajma turizma je najveća turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi. Ove godine održan je 38. sajam u sklopu kojeg je uz podršku Turističke Organizacije Srbije, Etno mreža dobila priliku da promoviše svoj desetogodišnji rad i oplemeni ponudu sajma suvenira kroz prigodnu izložbenu postavku i demonstracije odabranih tradicionalnih tehnika.

U hali 3A u sklopu Sajma suvenira pod nazivom \\\'Moja Srbija\\\', Etno mreža je u saradnji sa stručnjacima sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu organizovala izložbenu postavku rukotvorina koje su izradile žene iz cele Srbije koje su bile angažovane u projektu Javnih radova 2015. godine. Rukotvorine kao što su dvopređne čarape iz Knjaževca, azbuke u tehnici zlatoveza koje su izradile žene iz Bele Palanke, pustovani podmetači sa motivima sa manastira Hilandara i mnogi drugi rukom rađeni predmeti, samo su deo asortimana koji je prikazan ovom prilikom. Izložba je bila veoma zapažena a najveće interesovanje posetilaca sajma izazvao je staparski ćilim koji je ovom prilikom bio prvi put prikazan beogradskoj publici. Osim ćilima veliko interesovanje je bilo i za minijature koje su autorsko delo žena iz cele Srbije i Republike Srpske a deo su bijenalne izložbe \\\'100 žena-100 minijatura\\\' koju Etno mreža već tradicionalno organizuje.

Ovom prilikom Etno mreža je u saradnji sa Turističkom Organizacijom Srbije organizovala i demonstracije tradicionalnih tehnika izrade rukotvorina. U četvrtak 18. februara organizovana je demonstracija ručnog veza. Tema ove radionice bila je azbuka koja se nekada koristila kao \\\'vezilačka početnica\\\' sa ciljem opismenjavanja stanovništva.

Drugog dana sajma organizovana je radionica pustovanja-ručnog valjanja vune. Demonstratori su zainteresovanima predstavili načine ukrašavanja pustovanih lopti koje se prema istorijskim predanjima smatraju najstarijim igračkama. Tema ove radionice je bio zubun koji je tradicionalno smatran za nezaobilazni deo narodne nošnje.

U subotu 20