Staparski ćilim-vojvođanski brend

Danas je u u prostoru Gimnazije i ekonomske škole \'Jovan Jovanović Zmaj \'u Odžacima otvorena izložba \'Staparski ćilim-vojvođanski brend\' koja se realizuje u završnici projekta \'Očuvanje motiva i revitalizacija staparskog ćilima\' koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a koji je realizovalo zanatsko udruženje \'Lenka\' u saradnji s Etno mrežom.

Tim povodom otvaranju izložbe je prisustvovao je Željko Dvožak, pomoćnik u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i odabrani partneri i prijatelji udruženja \'Lenka\'. Na izložbi su prikazani komadi sa motivom sa staparskog ćilima koji mogu biti odličan poslovni poklon ili suvenir iz Srbije, a izložba je organizovana u školi kako bi se interesovanje za očuvanje tradicije prenelo na decu i mlade kojima „Lenka“ osmišljava specijalizovane programe i radionice.

Nakon svečanog otvaranja, u prostoru udruženja \'Lenka\' održan je seminar s predstavnicama zanatskih udruženja iz Odžaka i Sombora na temu narednih koraka u očuvanju tradicionalnih znanja i planovima za osnivanje zadruge za zaštitu staparskog ćilimarstva.

smrtovnice Osmrtnice