Opština po meri žene

U utorak 24. novembra u Pres sali Vlade Srbije predstavnici NALED-a, Etno mreže i 20 lokalnih samouprava potpisali su Deklaraciju za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, čime su se gradovi i opštine obavezali da u budžetu za sledeću godinu planiraju sredstva za posebne programe ekonomskog osnaživanja žena i smanjivanja rodne nejednakosti.

Događaj je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je istakla da će se od 2016. u budžetima lokalnih samouprava, ali i u republičkom budžetu, krenuti sa uvođenjem tzv. rodnog budžetiranja.

- Želim da im se zahvalim i čestitam gradonačelnicima koji su prepoznali značaj podrške ženama da se uključuju u društveni, ekonomski i politički život i to će pokazati svojim budžetima narednih godina. Ovo je prilika da pozovemo i sve druge gradonačelnike i predsednike opština da se uključe u inicijativu koja je dobra i za privredu Srbije. Ekonomskim osnaživanjem žene dobijaju svoje mesto garantovano Ustavom, a i država ima veliku korist time što svako uključivanje žena znači i viši privredni rast - rekla je Mihajlović.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen ocenio je da za međunarodne institucije ova inicijativa nije važna samo iz ugla ljudskih prava već iz perspektive ekonomskog razvoja. On je podsetio da je učešće žena na tržištu rada prilično nisko jer je samo 54% radno sposobnih žena deo radne snage dok je kod muškaraca taj procenat 70%. Zbog te nejednakosti Srbija gubi 16% potencijalnih prihoda.

- Rešavanje problema na tržištu rada zahteva akciju na republičkom i lokalnom nivou da bi se osiguralo da se sredstva usmeravaju u ostvarivanje ciljeva veće rodne ravnopravnosti. Zahvaljujem se NALED-u što je podržao ovu inicijativu. NALED podržava mnogo važnih inicijativa, ali ova je posebno bitna. Zajedno sa kolegama iz međunarodnih finansijskih organizacija i bilateralnim partnerima ostajemo spremni da obezbedimo podršku za inicijativu