Demonstracija zlatoveza u Nišu

Veliki nagradni konkurs Zlatne C kafe „Srbijo, ruke ti se pozlatile” pokrenut je u Nišu radionicom za novinare kojoj su prisustvovali i edukatori Etno mreže za tehniku zlatoveza, a očekuju se dodatne promocije u Novom Sadu i Beogradu.

Konkurs će trajati do kraja ove godine i ima za cilj da oda priznanje kreativnosti i trudu svim ženama širom Srbije koje izrađuju rukotvorine. Konkurs će se odvijati u četiri etape a biće nagrađeni najbolji radovi u kategorijama dekoracija Uskršnjih jaja, zatim tradicionalni ručni rad (vez, pletivo, goblen…), recept za tradicionalno jelo i dekoracija slavske trpeze.

Stručni žiri, koji će sačinjavati ugledne ličnosti iz javnog života naše zemlje, će na kraju svake etape izabrati najbolji rad koji osvaja superpremiju u vrednosti 100.000 dinara a deset najkreativnijih učesnica konkursa nagradiće specijalnim „Zlatna C kafa“ setom i vrednosnim vaučerom od 5.000 dinara.

Etno mreža je angažovana da prateći temu konkursa, demonstrira zlatovez kao zahtevnu tradicionalnu tehniku koja zahteva visoko razvijenu veštinu veza i posvećenost u očuvanju tradicionalnih vrednosti. Članice Etno mreže su demonstracijom tehnike zlatoveza ukazale novinarima na značaj rukotvorina koje zauzimaju posebno mesto u našoj tradiciji i svojim primerom ohrabrile žene širom naše zemlje da pokažu svoje veštine i priključe se konkursu.

smrtovnice Osmrtnice