Izložba „Bogatstvo duha“

Žene iz Stapara, Sombora, Odžaka i Pirota pokrenule su inicijativu da staparski ćilim, jedna od najlepših tradicionalnih rukotvorina iz Srbije, bude nominovan za ulazak na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Inicijativa je predstavlјena na otvaranju izložbe „Bogatstvo duha“ u galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu gde posetioci imaju priliku da vide antikvarne uzorke staparskog ćilima, najlepše pirotske ćilime, kao i slike i motive australijskih Aboridžina. Izložbu su otvorili predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, član gradskog veća Sombora Nemanja Sarač, ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini i predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović. Ovaj događaj deo je aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji Sombora i Pirota, potpisanog na inicijativu Etno mreže i NALED-a i uz podršku Ambasade Australije, čiji je cilј očuvanje i promocija pirotskog i staparskog ćilima.

Staparski i pirotski ćilimi su najpoznatiji autohtoni ćilimi u Srbiji. Snažan uticaj pirotskog ćilimarstva na vojvođansko primetan je još početkom 20. veka kada su tkalјe iz Stapara počele da koriste motive iz Pirota kao inspiraciju za svoje ćilime. Iako je staparski ćilim nastao još u 18. veku danas se više ne proizvodi.

U želјi da revitalizuju ćilimarstvo u Srbiji, članice udruženja za očuvanje starih zanata „Grlica“ i „Damsko srce“ iz Pirota angažovale su se da ženama iz udruženja „Staparke“ iz Stapara, „Zlatne ruke Somborke“ iz „Sombora“ i „Lenka“ iz Odžaka prenesu iskustva u izradi ćilima kroz niz edukacija i savetovanja, a sve u cilјu obnavlјanja proizvodnje staparskog ćilima i pozicioniranja ćilimarstva kao prepoznatlјivog nacionalnog brenda.

smrtovnice Osmrtnice