Tkalje iz Bačke u poseti Pirotu

Predstavnice lokalnih udruženja iz Bačke - „Staparke“ iz Stapara, „Zlatne ruke Somborke“ iz Sombora, i „Lenka“ iz Odžaka, posetile su pirotsko udruženje „Grlica“ i ćilimarsku zadrugu „Damsko srce“ kako bi se upoznale s radom zadruge, njenim članicama i zanimlјivostima o pirotskom ćilimu. Piroćanke su predstavile rad zadruge od osnivanja, saradnju s lokalnom samoupravom, načine plasmana, kao i druge izazove i iskustva u očuvanju ćilimarstva. Gošće su u znak prijateljstva i saradnje direktorki zadruge, Slavici Ćirić, predale listaru u staparskoj torbi, tradicionalno jelo od testa i suvog grožđa koje se u Staparu dariva u svečanim prilikama.

Poseta je organizovana u okviru sporazuma o saradnji opštine Pirot i grada Sombora uz pokrovitelјstvo ambasade Australije na revitalizaciji ćilimarstva, a u cilјu razmene iskustava u izradi i očuvanju motiva sa pirotskog i staparskog ćilima.

Po završetku programa u radionici, članice zadruge povele su gošće u obilazak lokalnih znamenitosti i šetnju kroz Pirot, uklјučujući i posetu muzeju Ponišavlja, a obilazak je završen odlaskom u galeriju kako bi prisustvovale svečanom otvaranju izložbe staparskog i pirotskog ćilima i umetnosti australijskih Aboridžina.

smrtovnice Osmrtnice