Nagrade za najbolje minijature

Zorica Jovanović i Milica Cvijović iz Srbije i Milijana Zirojević, Sena Đurica i Aida Ramić iz Republike Srpske, ovogodišnje su dobitnice nagrada za najbolje minijature izrađene tradicionalnim tehnikama.

Njihovi radovi osvojili su prva mesta na 4. žiriranoj izložbi rukotvorina „100 žena - 100 minijatura“ u kategorijama vez, tkanje, čipka i najbolji mladi autor. Izložbu su organizovali udruženje Etno mreža i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, u saradnji sa NALED-om.

Godišnja izložbam inijatura „100 žena – 100minijatura“ je jedina žirirana izložbar ukotvorina koja postavlјa visoke standarde u starim tehnikama sa cilјem aktivnog čuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Kroz institucionalnu saradnju sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, Etno mreža je proširila domet izložbe i od ove godine dobija regionalni karakter.

„Kabinet Kori Udovički, potpredsednice Vlade Republike Srbije, želi da koristi tradicionalne rukotvorine za diplomatske poklone i na taj način stvori izvor prihoda i zaposlenja za žene na selu“, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na otvaranju izložbe.

Za sve najbolje ocenjene autorke obezbeđene su vredne novčane nagrade kroz sponzorstvo društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ove inicijative (Telekom Srbija, Elnos Srbija, Asseco SEE, Opportunity banka, hotel Hajat) i uz institucionalnu podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Turističke organizacije Republike Srpske, Turističke organizacije Banja Luke i Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

Na ovogodišnju manifestaciju je pristiglo više od 130 eksponata, a regionalni žiri je za izložbu odabrao 37 eksponata iz Srbije i 33 iz Republike Srpske. Pored postavke u hotelu Hajat u Beogradu svi zainteresovani će minijature moći da vide u Banjaluci i na drugim odabranim lokacijama u Republici Srpskoj.

Etno mreža promoviše proizvodnju rukotvorina kao perspektivnu privrednu gr