Saradnja Pirota i Sombora - očuvanje i izrada ćilima

Grad Sombor i opština Pirot dogovorili su saradnju na očuvanju i promociji pirotskog i staparskog ćilima, najlepših tradicionalnih rukotvorina iz Srbije, koji mogu da budu prepoznatljiv brend naše zemlje i značajan izvor prihoda i zaposlenja za žene i mlade.

Saradnja je ozvaničena današnjim svečanim potpisivanjem sporazuma u ambasadi Australije, pod pokroviteljstvom ambasadorke Džulije Fini i uz podršku Etno mreže i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u čijem članstvu su Sombor i Pirot.

- Sporazum je odraz naših nastojanja da istaknemo značaj koji kultura može da ima za lokalni razvoj, zapošljavanje i promociju kulturnih i privrednih potencijala Srbije. Ambasada Australije pruža podršku Etno mreži i NALED-u na očuvanju tradicije, a posebno na svim aktivnostima koje za cilj imaju razvoj ženskog preduzetništva – izjavila je ambasadorka Australije Džulija Fini.

- Pirotski ćilim je početkom 20. veka veoma uticao na razvoj staparskog ćilima i zato je ova saradnja prirodna i neophodna. Naše tkalje su počele da koriste mustre pirotskog ćilima kao inspiraciju i jedan takav, koji je 1945. izatkala Milica Mrđanov nalazi se u Muzeju Vojvodine kao „Ćilim pirotski izrađen u Staparu“ – istakao je gradonačelnik Sombora Saša Todorović.

- Opština Pirot trajno je posvećena očuvanju pirotskog ćilima kao prepoznatljivog brenda i spremna na prenos iskustava sa Somborom u cilju revitalizacije staparskog ćilima i zajedničkih napora na promociji i repozicioniranju staparskog i pirotskog ćilima kao dragocenih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa – rekao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Potpisnici sporazuma će zajednički organizovati niz skupova i manifestacija (seminari, umetničke kolonije, kampovi za mlade, konkursi, takmičenja, učešće na sajmovima i dr.) kojima će podstaći razmenu znanja i saradnju između proizvođača, institucija kulture i stručnjaka koji se bave zaštitom tradicionalnog nasleđa. Dugoročni cilj je da pirotski i staparski ć