Sombor - grad kulture, umetnosti i tradicije

Nakon obilaska Stapara, delegacija predvođena ambasadorkom Australije se uputila u Sombor gde se sastala sa gradonačelnikom Sašom Todorovićem i Dušanom Jovićem, pomoćnikom gradonačelnika za kulturu i informisanje. Gradonačelnik je predstavio investicione, privredne i kulturne potencijale Sombora i istakao da je grad multikulturalna sredina, bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa i izrazio nadu da će staparski ćilim postati jedan od prepoznatljivih brendova ne samo Sombora već i Srbije. \\\'Očuvanje tradicije i starih zanata pospešiće žensko preduzetništvo i brendiranje autentičnih proizvoda po kojima bi Sombor trebalo da postane prepoznatljiv. Tradicionalno nasleđe je potrebno podržati i zbog toga što predstavlja temelj za razvoj ženskog preduzetništva u oblasti starih zanata,\\\' istakao je gradonačelnik. Gradonačelnik Todorović i ambasadorka Fini složili su se da u starim zanatima vide mogućnost samozapošljavanja i razvoja turističke ponude, jer rukotvorine izazivaju interesovanje stranaca i turista i tržište za njih svakako postoji, ali je potrebno izgraditi kapacitet među proizvođačima, organizovati proizvodnju po tržišnim principima i mrežu za plasman.

\\\'Žensko preduzetništvo je za nas jako bitno i podržavamo saradnju sa gradom Somborom i Etno mrežom da bi se pospešilo očuvanje tradicionalnog nasleđa pre svega kroz oživljavanje staparskog ćilima. Podsticaj ovim naporima ćemo pružiti kroz podršku saradnji između grada Sombora i opštine Pirot koja je učinila mnogo na očuvanju pirotskog ćilima i spremna je na razmenu iskustava sa Somborom i zajedničku promociju,\\\' naglasila je ambasadorka Fini.

U okviru obilaska gradske kuće, gostima je predstavljena i nadaleko čuvena slika \\\'Bitka kod Sente\\\' koja predstavlja najveću uljanu sliku istorijskog žanra u Srbiji, veličine 28 kvadratnih metara. Gradska uprava je u duhu teme razgovora darivala ambasadorki suvenir od najfinijeg Bezdanskog damasta.

Nakon posete gradskoj kući, delegacija je posetila \\\'Dida Hornjakov\\\' s