Regionalna izložba minijatura

Сусрет представника Етно мреже са струковним удружењима произвођача рукотворина из Републике Српске организован је уз подршку Представништва Републике Српске у Београду, Туристичке организације Републике Српске и Туристичке организације Бања Луке, у просторијама Центра за слепа и слабовида лица у Бања Луци.

Циљ састанка био је боље упознавање и размена искустава међу удружењима произвођача рукотворина и туристичких организација из Републике Српске и Етно мреже, као и планирање заједничке жириране изложбе „Сто жена сто минијатура“. Представнице Етно мреже, Софија Арсић и Виолета Јовановић представиле су рад и резултате Етно мреже као и могућности за сарадњу кроз заједничке акције, размену искустава и обједињен наступ ка институцијама и медијима. Присутна удружења из Републике Српске имају развијен сувенирски и одевни етно програм, уз рад на очувању змијањског веза и аутентичних мотива и знања и ангажован рад на промоцији, чиме прате високе стандарде квалитета и приступ Етно мреже што представља добру основу за регионално повезивање и сарадњу.

Током састанка присутни произвођачи из Републике Српске су се детаљније упознали с пропозицијама и условима за учешће у жирираној изложби минијатура и договорени су конкретни кораци у расписивању заједничког јавног позива за експонате. Поред учешћа у конкурсу, договорено је одабрани представници РС буду заступљени у стручним телима која врше селекцију експоната и одлучују о наградама, односно да изложба поред Београда буде приказана и у Бања Луци уз подршку и присуство високих представника институција, дипломатског кора и медија.

Очекује се да наведене активности допринесу повезивању произвођача рукотворина и институција за очување традиције, у циљу заједничких активности на промоцији и очувању традиционалног наслеђа као извора економских активности, прихода и запослења за младе и жене на селу.

smrtovnice