Tradicija sa misijom

U rezidenciji ambasadorke Australije Džulije Fini održana je prodajna izložba Etno mreže s ciljem promocije rukotvorina Srbije i ekonomskog osnaživanja žena koje se bave proizvodnjom rukotvorina.

U nesvakidašnjem ambijentu ambasadorske rezidencije, među odabranim umetninama iz celog sveta, postavljena je izložba rukotvorina Etno mreže, gde su prikazani odabrani odevni komadi i predmeti za opremanje enterijera, a gost izložbe je bila pirotska zadruga Grlica sa prepoznatljivim ćilimima. Posle niza godina, zajedno su predstavljeni pirotski i staparski ćilim kao najupečatljiviji element ove izložbene postavke.

Prijemu su prisustvovale mnogobrojne predstavnice diplomatskog kora i privrednice, a podršku ovoj inicijativi dala je i princeza Katarina Karađorđević koja je u kratkom obraćanju istakla važnost očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa i podrške ženama-proizvođačima rukotvorina. Iako je tek kratko u Srbiji, ambasadorka Fini je omogućila da se žene Etno mreže afirmišu kao gosti na izložbi aboridžinske umetnosti a one koje su prisustvovale izložbi u rezidenciji su dobile zasluženu pažnju i priznanje prisutnih za svoj rad i doprinos očuvanju tradicije Srbije. Svoje iskreno interesovanje za naše rukotvorine, ambasadorka je potvrdila i spremnošću da posreduje u bratimljenju Pirota i Sombora u cilju zajedničkog delovanja na očuvanju ovih autentičnih brendova Srbije.

smrtovnice Osmrtnice