Tradicija kao ljubav, magija i obredi

U saradnji s ambasadom Australije u Beogradu i Nj.E. Ambasadorkom Džulijom Fini, Etno mreža je gost na izložbi “Yilpinji: Ljubav, Magija & Obredi” u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba obuhvata aboridžinske umetničke radove iz centralne i zapadne Australije koja govore o ljubavi i yilpinji, ljubavnoj magiji i u Beograd stiže iz Zagreba, dok postavka Etno mreže predstavlja magiju dvopređnih čarapa, tkanica i klečane tehnike u tkanju.

Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini kazala je na otvaranju izložbe da obzirom da su Aboridžini prvi narod koji je živeo u Australiji, oni poseduju bogatu tradiciju koja se do danas održala a vezana je ustvari za njihovo sanjanje. Dela predstavljaju ljubav i magiju i ceremoniju ljubavi koja podrazumeva i oslikavanje ljudskih tela posebnim slikama ili pravljenje talismana, posebnih \\\'ljubavnih predmeta\\\'. Te obrede muškarci i žene uvek izvode odvojeno kako bi privukli predmet svoje ljubavi a vrlo često ova dela pričaju i priče o nekoj zabranjenoj ljubavi, ispričala je ambasadorka.

Iz poštovanja prema tradiciji obreda kakva je aboridžinska umetnost, organizator izložbe Ambasada Australije kao goste izložbe pozvala je Etno mrežu, organizaciju koja okuplja proizvođače rukotvorina iz Srbije da predstave ono što je tradicionalno u srpskoj umetnosti.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović izjavila je da je ideja izložbe paralelno predstavljanje tradicije Australije i Srbije.

“Za izložbu smo odabrali neke predmete koji predstavljaju magiju i ljubav koja je neophodna da bi se čuvala tradicija i da biste se bavili rukotvorinama koje nas u porodici evropskih naroda činei različitim i autentičnim i ne poznaju granice jer se lepota ovih proizvoda uvek prepozna i oseti”.

Etno grupa \\\'Čudesmo\\\' muzičkim programom ulepšala je magiju ovih radova o ljubavi.

smrtovnice