Nagrada Međunarodne alijanse žena

Violeta Jovanović, predsednica Upravnog odbora Etno mreže i izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dobitnica je nagrade Svet različitosti za 2013. koju dodeljuje Međunarodna alijansa žena (TIAW) na predlog američke ambasade. Priznanje koje je dobila za doprinos zapošljavanju žena u Srbiji kroz osnivanje i vođenje Etno mreže, uručio joj je zamenik ambasadora SAD-a u Srbiji Gordon Duguid na današnjoj ceremoniji u američkoj ambasadi.

Etno mreža je od svog osnivanja 2005. do danas, izrasla u najvećeg poslodavca žena iz ruralnih područja koje se bave očuvanjem kulturnog nasleđa Srbije kroz izradu tradicionalnih rukotvorina modernog dizajna. Jovanović je jedina dobitnica ovogodišnje nagrade TIAW u regionu, a zamenik ambasadora Duguid je prilikom dodele rekao da na ljudima, a pre svega ženama, kao što je Violeta, počiva budućnost Srbije.

„Više od 1.000 žena učestvovalo je u aktivnostima Etno mreže, čime su obezbedile izvor prihoda, unapredile znanja, stekle samopouzdanje i dobile priznanje porodice, lokalne zajednice i javnosti za svoj rad. Ovo je naša priča o preuzetništvu i ženama, pretežno iz ruralnih područja, koje su na ovaj način stekle svoje prvo zaposlenje a neke od njih i uslov za penziju. Etno mreža je i priča o promociji Srbije koja se zasniva na vrednovanju i očuvanju kulturnog identiteta“, rekla je Jovanović i uz zahvalnost na podršci Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), ambasadi SAD, institucijama, donatorima, kompanijama i organizacijama, izrazila nadu da će povod za sledeće okupljanje i proslavu biti otvaranje ekskluzivne etno galerije u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

Međunarodna alijansa za žene je nevladina organizacija iz SAD, globalna institucija posvećena ekonomskom osnaživanju i napretku žena širom sveta. Okuplja više od 35.000 žena iz razvijenih i zemalja u razvoju.

Etno mreža osnovana je uz podršku USAID kao nacionalna strukovna asocijacija koja deluje u cilju očuvanja tradicionalnih znanja kro