Volim etno - snujem spretno

Etno mreža, kao strukovna organizacija proizvođača rukotvorina, sprovodi projekat edukacije srednjoškolaca Volim etno - snujem spretno u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za sport i omladinu. Projekat zaštite nematerijalne kulturne baštine i očuvanja tradicionalnih tehnika starih zanata, kao što su vez sa zlatovezom i tkanje, podrazumeva obuku 20 srednjoškolaca, budućih dizajnera Tehničke škole za dizajn kože.

Misija Etno mreže je da se što više mladih upozna sa tradicionalnom srpskom kulturom, kao i da se omladinci oprobaju u starim zanatima. Na taj način se daje podrška razvoju kreativne ekonomije i zaštiti kulturne baštine, a mladi se vraćaju svojim korenima. Projekat je deo zajedničkih napora javnog i nevladinog sektora kako bi se mladi obučavali da aktivno i osmišljeno provode svoje slobodno vreme, a savladavanjem zanata mogu da kreiraju originalne proizvode, zarade džeparac, ili stvaraju osnove za buduće zanimanje.

Članovi Etno mreže se nadaju da će se ova uspešna saradnja nastaviti i da će se druge škole i državne institucije priključiti ovoj akciji, te da će što veći broj učenika imati priliku da iskaže svoju kreativnost učeći tradicionalne tehnike starih zanata vez, zlatovez, tkanje, necanje, ili pletenje. Demonstracije i edukacije iz pomenutih starih zanata odvijaju se svakodnevno u Edukativnom centru Etno mreže u Brankovoj ulici.

smrtovnice Osmrtnice