“Tradicija i rukotvorine u službi regionalnog razvoja i brendiranja”

Београд, 29. новембар - У Дому Народне скупштине Републике Србије данас је одржана међународна конференција на тему – “Традиција и рукотворине у служби регионалног развоја и брендирања”. Организатор овог сусрета произвођача рукотворина, представника институција, привреде и реномираних гостију из региона и Европске уније била је Етно мрежа, национална асоцијација произвођача рукотворина, а ово је једна од активности у оквиру пројекта “Запошљавање у руралним подручјима” који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији.

- Рукотворине Етно мреже постале су национални бренд, а један од доказа је и сарадња са протоколом Владе Републике Србије, чији министри данас користе традиционалне ручно рађене производе као поклоне у сусретима са страним државницима – рекла је Виолета Јовановић, председница Управног одбора Етно мреже, у уводном обраћању, и додала да се на овај начин обогаћује и туристичка понуда Србије.

Ендру Хеди, шеф III сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији, истакао је да рурална подручја заузимају већи део територије Европске уније, али је запосленост нижа него у урбаним срединама, као и просек зарада.

- Европска унија охрабрује иницијативе попут Етно мреже који раде на очувању културног наслеђа и традиционалних вредности, а пројекат „Запошљавање у руралним подручјима“ допринеће смањењу депопулације села и запошљавању жена у овим, мање развијеним, крајевима – навео је Хеди.

Директорка Мисије УСАИД-а у Србији, Сузан Фриц, обратила се присутнима на српском језику и истакла улогу ове америчке агенције приликом самих почетака Етно мреже, док је директорка београдске филијале Националне службе за запошљавање, Драгана Конаков Радовановић, говорила о дугогодишњој успешној сарадњи са Етно мрежом.

На првом панелу учествовали су председник општине Голубац, представници компанија Кока Кола, Репрезент систем, оснивач Егзит фестивала у Новом Саду и главни уредник сајта Њуз.нет. Они су дискутовали о развоју бре