„Niti“ Dušanke Botunjac

У Етнографском музеју у Београду 19. априла је отворена изложба таписерија ауторке Душанке Ботуњац, под називом „Нити“. Изложбу је отворила Вилма Никшановић, директорка музеја, а о ауторки и њеном раду говорила је Горанка Вукадиновић, историчар уметности и кустос Атељеа 61 из Новог Сада.

- Ове 2012. године обележавам 35 година од дипломирања на Факултету примењених уметности у Београду, што је за мене вредан јубилеј. Искрено се надам да је моје присуство на уметничкој сцени у области текстила оставило траг, као и мој однос према аутентичном и традиционалном у извођачком приступу и очувању ткачког умећа – рекла је Душанка Ботуњац.

У каталогу изложбе ауторка каже да је „пратећи свој уметнички кредо одабрала комплексан пут стваралачког чина“. Њен начин израде таписерија јединствен је и има комплетан ауторски приступ, почев од ликовног решења, припреме материјала, ткања и извођења до последње нити.

- Да бих у процесу ткања остварила своју креативну идеју било је неопходно да у потпуности овладам свим тајнама ткања. Према ликовном предлошку стварам структуру уз помоћ танких вунених нити, градећи равну површину финим минуциозним преплитањем. На тај начин стварам растер различитих вредности, графичким принципом, добијајући илузију волумена, а истовремено пратећи фигуративну форму својих ликовних решења – објашњава Душанка Ботуњац свој рад, тематику и инспирацију.

Последњих година свог стваралаштва ауторка је посвећена техничко-истраживачком чину у систему нових извођачких могућности. На најновијим таписеријама пошло јој је за руком да у oквиру класичног ткања изведе таписерије које су двостране, немају лице и наличје, а у току ткања појам вертикалног реза – решме, искористила је као нову осмишљену компоненту и пласирала је као границу у грађи површина са мозаичком структуром.

- Због новодобијених елемената двостраности и ефеката прореза, моје најновије таписерије могу да се изместе у простор, тако да постају његов интегрални део и чине декоративни транспарен