Prezentacija za Međunarodni klub žena

Београд, 14. март – Данас је у холу Робне куће Београд, на изложбено-продајном месту Етно мреже, одржана презентација традиционалног српског пешкира, а представљене су и старе технике израде рукотворина – пустовање вуне и вез. Гошће Етно мреже биле су чланице Међународног клуба жена које су чуле занимљиву причу о српској традицији, настанку пешкира и његовој улози кроз историју, као и о значају који је имао и који му се и данас придаје приликом разних обичаја и церемонија – рођења детета, свадбе, изградње куће, сахране.

Председник Управног одбора Етно мреже, Виолета Јовановић, поздравила је присутне и упознала их са досадашњим радом удружења. Она је истакла значај очувања традиције и позвала чланице Међународног клуба жена да се и саме опробају у пустовању вуне и везу. Неке од њих биле су веома успешне, па су тако на поклон добиле предмете које су саме израдиле.

Гошће је посебно занимало порекло и настанак мотива којима су украшене рукотворине, као и време потребно за израду појединих производа. Највише пажње изазвао је традиционални српски пешкир, али и поједини предмети од пустоване вуне, ткани производи, као и женска кошуља.

Чланице Међународног клуба жена изразиле су интересовање за обуку у старим техникама израде рукотворина, са којом Етно мрежа ускоро почиње у новом простору у Бранковој 10.

smrtovnice Osmrtnice