Nagrade autorkama najboljih minijatura

Beograd, 18. januar - U galeriji Narodne banke Srbije danas su svečano dodeljene nagrade autorkama najboljih radova u okviru žirirane izložbe rukotvorina pod nazivom “100 žena – 100 minijatura”. Ova izložba je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima” koji finansira Evropska unija kroz program RSEDP2, a realizuje Etno mreža. Postavka je nastala u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, a izložbu su podržali i Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Sekretarijat za privredu Grada Beograda.

Sofija Arsić, stručni koordinator Etno mreže i idejni tvorac izložbe minijatura, zahvalila se svim partnerima na podršci i istakla značaj učešća žena iz cele Srbije na jednoj ovakvoj manifestaciji. Ona je rekla da cilj projekta ne bi trebalo da budu nagrade, već omogućavanje ženama da od izrade rukotvorina zarađuju za sebe i svoje porodice, a pozvala je i još mladih autora da se uključe u projekat i pokažu svoje veštine. Endru Hedi (Andrew Headey), šef III sektora operacija Delegacije EU u Republici Srbiji, naglasio je da je Evropska unija kroz program RSEDP2 uložila 226.000 evra kako bi podržala projekat zapošljavanja žena u ruralnim područjima.

- U naredne dve godine, koliko traje projekat, očekujemo otvaranje 300 novih radnih mesta za žene, bar tri nova proizvoda i novi centar za profesionalnu obuku koji će pomagati ženama da unaprede proizvodnju i plasiraju svoje proizvode – rekao je g. Hedi.

Stručni žiri, koji su činili dizajneri Etno mreže i stručnjaci sa Fakulteta primenjenih umetnosti, odlučivao je o četiri najbolje minijature, dok je počasni žiri doneo odluku o najboljoj mladoj autorki. Njima su uručene novčane nagrade u iznosu od po 1.000 evra, koje predstavljaju podsticaj za dalji rad i usavršavanje.

Nagradu stručnog žirija za najbolju minijaturu urađenu u tehnici veza dobila je Zorica Jovanović iz Boljevca, za necanu čipku nagrađena je Gordana Vidanović iz Bele Palanke, dok je u kategoriji tkanja najbolja bila Evica Đurić iz