Otvorena izložba minijatura

Beograd, 29. decembar - U galeriji Narodne banke Srbije danas je svečano otvorena žirirana izložba rukotvorina pod nazivom “100 žena – 100 minijatura”, u okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima” koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje Etno mreža. Izložbu su podržali i Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Grad Beograd.

Prisutne je pozdravila Snežana Jovanović, projekt menadžer Etno mreže, koja je istakla da je ovo druga po redu izložba minijatura.

- Ideja je potekla od koordinatora Etno mreže Sofije Arsić, a ove godine izložba je deo projekta koji ima za cilj osnaživanje udruženja žena proizvođača rukotvorina u partnerskim opštinama istočne Srbije, kao i tima koji će koordinirati rad Etno mreže. Izložba “100 žena – 100 minijatura” je posvećena ženama koje su nosioci domaće radinosti od praistorije, od kada datiraju i stari zanati, a tradicionalne tehnike opstale su uprkos savremenom načinu proizvodnje. Za to je između ostalih zaslužna i Etno mreža koja kroz svoje projekte organizuje edukaciju za žene u tehnikama starih zanata.

Ovom prilikom dodeljeni su i sertifikati povodom završene obuke proizvođača rukotvorina u pet partnerskih opština na ovom projektu – Zaječaru, Kladovu, Velikom Gradištu, Golupcu i Negotinu. Ukupno 35 žena je uspešno prošlo edukaciju u tehnikama tkanja, necanja, pustovanja vune, veza i zlatoveza.

Nagrade autorkama najboljih minijatura biće dodeljene 18. januara 2012. godine na svečanosti u Galeriji Narodne banke Srbije, a biće nagrađena i najbolja mlada autorka.

smrtovnice Osmrtnice