Kolekcija Bate Spasojevića inspirisana etno motivima

Beograd, 18. oktobar - Etno mreža je danas, na promociji izložbe “Tradicija nadohvat ruke” koja se održava u holu Robne kuće Beograd (“Beograđanka”), najavila saradnju sa našim poznatim modnim kreatorom Slobodanom Batom Spasojevićem. On je, oduševljen dizajnom i izradom tradicionalnih rukotvorina koje su proizvodi žena iz svih krajeva Srbije, odlučio da određene motive iskoristi za svoju novu kolekciju za predstojeći Belgrade Fashion Week. Na ovoj manifestaciji Etno mreža će imati svoju prodajnu izložbu u Ekspo centru.

- Kolekcija će biti inspirisana upravo narodnom nošnjom i folk motivima, ali upakovana u moju savremenu priču. Mi imamo predrasude kada je folklor u pitanju, posebno naš, i smatramo da, na primer, narodna nošnja mora da izgleda striktno, i da se nosi samo u kulturno-umetničkim društvima i na sličnim scenama. Ja sam upravo hteo da pokažem ljudima kako ti modeli mogu biti veoma moderni, nosivi, interesantni, šik! – rekao je Bata Spasojević ovom prilikom.

On je najavio i svoju ideju da sa Etno mrežom napravi jednu savremenu priču, da uradi po dva ili tri odevna komada godišnje koji će biti insipirisani folk motivima i koji će svake sezone imati modnu, “fashion” priču. Bata želi na ovaj način da predstavi ljudima koliko prestižno i “in” može biti posedovanje jednog takvog komada u svojoj garderobi.

- Nova kolekcija nosi naziv “City Folk Time”, čime želim da pokažem da dolazi vreme kada ćemo u gradu moći da vidimo folk motive. Cilj mi je i da približim publici te motive koji su naši, kojima se drugi narodi diče, i koje i mi kupujemo kad odemo u inostranstvo, ali ih ovde zapostavljamo – istakao je Bata Spasojević, čija se revija u okviru Fashion Week-a održava 28. oktobra, u beogradskom Ekspo centru.

Bata je objasnio da je saradnja sa Etno mrežom tek na početku, i da on želi ovakve kolekcije sa etno motivima da plasira i u inostranstvu, a postoji i mogućnost izrade određenih limitiranih serija koje će imati svoju specifičnu vrednost.