Izložba u Pančevu

Izložba ručnih radova koju su pripremile članice udruženja Panonke predstavljena je javnosti 26. i 27. aprila u holu Gradske uprave u Pančevu.

Izložbeni eksponati nastali su kroz realizaciju projekta Osposobljavanje žena i mladih za samozapošljavanje u okviru ruralnog razvoja Srbije, koji je pokrenula Etno mreža, uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Članice udruženja Panonke, pohađale su kurs pustovanja vune, i tokom tronedeljnog rada nastalo je preko šezdeset različitih proizvoda koji mogu da posluže kao dobar suvenir, odevni detalj ili predmet za svakodnevnu upotrebu. Polaznice kursa različite su etničke pripadnosti i one su na radovima primenile i autentične motive iz svoje kulture.

Jednodnevni seminar je bio organizovan sa grupom omladinaca, njih četrdesetak, članovi KUD Stanko Paunović, NIS- RN Pancevo, a učenici su različitih srednjih škola u gradu. Oni su čuli o različitim tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina , načinu čuvanja nematerijalne kulturne baštine, kao i mogućnostima za samozapošljavanje. Istog dana su i videli kao izgledaju gotovi proizvodi spremni za tržište. Pored radova od pustovane vune, mogli su se videti i druge kvalitetno urađene rukotvorine od prirodnih materijala u tradicionalnim tehnikama tkanja, veza i zlatoveza, koje izrađuju žene iz udruženja Panonke.

Izložbu je osmislila i prisutne pozdravila Rajka Jovanovic , edukator Etno mreže. Izložbu je otvorila gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović . Pozdravila je prisutne goste iz raznih organizacija, kulturno - umetničkih društava, srodnih udruženja, NSZ, predstavnike lokalne samouprave, I škola.

Ona je istakla da se izradom rukotvorina istovremeno čuva tradicija i prate savremeni tokovi. Takođe je rekla da od nastalih rukotvorina zastaje dah, ali i da zahtevaju vredan rad, strpljenje i puno ljubavi . Obećala je da ce Grad Pančevo i ubuduće podržavati slične akcije udruženja Panonke.

smrtovnice