Nagrada na izložbi ,,100 žena-100 minijatura“

2.novembra u svečanoj sali Skupštine grada Beograda upriličena je dodela nagrada autorima minijatura prve žirirane izložbe pod nazivom ,,100 žena-100 minijatura“.

Dodeli su pored dobitnica nagrada i autora minijatura iz cele Srbije prisustvovali g Stanija Višekruna, zamenik sekretara za privredu grada Beograda, g. Miroslav Čučković, član gradskog veća grada Beograda i g. Violeta jovanović, predsednik Upravnog odbora Etno mreže.

Prisutnima se u ime Sekretarijata za privredu grada Beograda obratila g Stanija Višekruna izrazivši zadovoljstvo radi pružene podrške u realizaciji izložbe. Istakla je spremnost Sekretarijata za privredu u daljem animiranju proizvođača rukotvorina kroz programe samozapošljavanja, subvencije za početnike u biznisu i podršku privrednim i turističkim manifestacijama.

Član gradskog veća g. Miroslav Čučković podsetio je prisutne na spregu između grada Beograda i nerazvijenih područja i istakao značaj predstavljanja tradicionalnog nasleđa u okviru turističke ponude Beograda.

Prisutne je u ime Etno mreže pozdravila g. Dušanka Botunjac, član Upravnog odbora Etno mreže.

Nagrade stručnog žirija za tradicionalne tehnike dodeljene su: Danijeli Arađanski iz Kikinde za čipku, Neli Pejčić iz Odžaka za tehniku pustovanja, Evici Đurić iz Velikog Gradišta za tehniku tkanja i Nadi Gračner iz Trstenika za tehniku veza. Nagrade su uručili: Stanija Višekruna, Sekretarijat za privredu grada Beograda, Miroslav Čučković, grad Beograd, Rade Šević, Hypo Alpe Adria Banka

Četiri ravnopravne nagrade stručnog žirija mladim autorima dodeljene su: Danijeli Arađanski iz Kikinde za čipku, Aleksandri Karadžin iz Kikinde za minijaturu u tehnici tkanja, Mariji Trifunović iz Pančeva za beli vez i Dragani Ilić iz Bele Palanke za zlatovez.

Nagrade je uručio Marko karadžić, član Udruženja za međunarodno pravo Srbije.

Specijalno priznanje stručnog žirija za očuvanje tradicionalnog znanja i rad sa mladima pripalo je Milki Gavrančić iz<