Smotra rukotvorina

U Velikom Gradištu je 14.8. održana Smotra rukotvorina na kojoj je učešće uzelo 5 udruženja, članica Etno mreže \'Entuzijasti Kučeva\', \'Panonke\' Pančevo, \'Sremice\' Pećinci, Udruženje žena Osečina, \'UZZ Jefimija\' Veliko Gradište, 2 udruženja koja nisu članice, Udruženje žena Kladurovo i \'Moba\' Ljig, kao i samostalni proizvođači rukotvorina iz Velikog Gradišta. Na smotri su se predstavile i polaznice edukacije tkanja koje sprovodi Etno mreža u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja.

Smotru je organizovala Asocijacija građana (AGVG) uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Mobe iz Ljiga kao predstavnika Projekta održivog turizma u funkciji ruralnog razvoja.

Stručni žiri u sastavu Danica Đokić, etnolog i Rajka Jovanović, primenjeni umetnik doneo je odluku da prvu nagradu u tehnici tkanja osvoji Evica Đurić iz UZZ Jefimija, Veliko Gradište, za muški šal, prvu nagradu u tehnici veza Svetlana Živanović iz Entuzijasta Kučeva za tradicionalni srpski peškir, dok je prvu nagradu u tehnici keramike osvojila Ivana Mišić. Specijalna nagrada za najbolji štand dodeljena je Udruženju žena Osečina kao podsticaj za dalji rad, obzirom da je ovo bilo njihovo prvo predstavljanje. Smotra je održana u predivnom ambijentu na dunavskom keju u okviru tradicionalne manifestacije Alaske večeri, koja se održava po 45. Put.

Osim učesnika, smotri je prisustvovao predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoj Nadlački i predstavnik udruženja Moba Ljig Dragan Sajić.

U okviru manifestacije predstavili su se i poljoprivredni proizvođači, Udruženje cvećara, Udruženje pčelara i proizvođači rakije, kao i predstavnici seoskog turizma u okviru Projekta održivog turizma u funkciji ruralnog razvoja.

Manifestacija je doprinela razmeni iskustava između učesnika, kao i njihovom povezivanju sa poljoprivrednim proizvođačima i turističkim radnicima radi objedninjavanja turističkih potencija