Promocija tradicije i rukotvorina Srbije

Nacionalna Alijansa za lokalni ekonomski razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Etno mreža organizovali su 12. novembra u Medija Centru okrugli sto sa temom \'Promocija tradicije i rukotvorina Srbije\'.

Na skupu su učestvovali: Miomir Brkić, urednik ekonomije dnevnog lista Politika, Željko Radošević, iz Ministarstva poljoprivrede, Sofija Arsić, koordinator organizacije Etno mreža, Renata Pindžo iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Branislav Milić iz GTZ-a, Jovanka Šovljanski iz Udruženja “Gorocvet” iz Inđije i gosti iz Hrvatske, Andrea Vugrinović i Robert Varga iz Međimurske županije. Pored navedenih izlagača okrugli sto okupio je predstavnike relevantnih institucija, donatore, kulturne ustanove, organizacije proizvođača i medije, sa ciljem da se promoviše proizvodnja rukotvorina kao perspektivna ali nerazvijena privredna grana koja pruža mogućnosti za zapošljavanje žena i mladih.

Jedan od osnovnih ciljeva organizacije okruglog stola bili su podsticanje proizvodnje i otvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje i razvoj etno turizma. U toku diskusije namera je bila i da se predstave dobri primeri iz okruženja gde su rukotvorine u funkciji promocije različitosti naroda i kultura, ali i da ukaže na neophodnost kontinuirane podrške institucija proizvodnji rukotvorina i očuvanju tradicionalnog nasleđa po ugledu na druge zemlje u regionu. Pokrenuta su ključna pitanja o aktivnoj ulozi i koordinaciji između institucija, turističkih organizacija, muzeja i lokalnih samouprava u promociji rukotvorina koje čine neizostavni deo ruralnog razvoja i agroturizma.

smrtovnice Osmrtnice