Druga godišnjica rada udruženja u Kladovu

Udruženje „Misija kreativa“ koje okuplja tridesetak tkalja, keramičara, vajara i slikara, nastoji da udahne već pune dve godine i da po svojim rukotvorinama postane prepoznatljivo u Kladovu.Na drugi rođendan udruženja, u prostoru nekadašnje Galerije „Branka Stankovića“, koje je Udruženje dobilo na korišćenje, otvorena je etno soba i priređena stalna izložbena postavka eksponata koji odišu tradicijom istočne Srbije. Predivna galerija je već tridesetak godina napuštena i izložena propadanju.Fasada je oronula, podovi zapušteni, a jednospratnica bez vode i mokrog čvora.U „Misiji kreativa“, ipak, veruju da će ljudi dobre volje u gradu imati razumevanja za potrebe ovog sve aktivnijeg udruženja, i slediti primer podrške koju su pružile kompanije „Tekijanka“ i AD „Đerdap – turist“.

- U tkačku radionu udruženja „Misija kreativa“ u Kladovu kroz javne radove Etno mreže iz Beograda do kraja ove godine uključeno je i pet žena sa biroa. Kladovske tkalje su u pravi čas postale poslednja karika prenošenja starog znanja koje se nedovoljno neguje i prenosi na nove generacije – rekla je na otvaranju izložbe rukotvorina akademski slikar iz Negotina Dušanka Botunjac, inače, dizajner Etno mreže za istočnu Srbiju.

Predstavnik Kancelarije za dijasporu u Kladovu Ljubomir Gušatović, ispunio je obećanje dato pre dve godine članicama udruženja „Misija kreativa“ i za useljenje u novi prostor poklonio „Singer“ šivaću mašinu, koja, kako je rekao, ima samo jednu manu, a to je što ne može da radi sama.

smrtovnice Osmrtnice