Nagrade za etno dizajn

Etno mreža nagradila je danas mlade dizajnere za najbolјi savremeni dizajn sa autentičnim etno motivima, koji će obogatiti ponudu tradicionalnih rukotvorina izrađenih starim tehnikama. Nјihovi radovi izabrani su na konkursu „Dizajn protkan tradicijom“ organizovanom uz podršku ambasade SAD, NALED-a i Etnografskog muzeja.

Nagrade su zaslužili:

Nevena Savojev za dizajn jastučnice u tehnici vez na platnu,
Ivana Kustudić za dizajn pojasa u tehnici vez na tkanju,
Sanja Raković za dizajn detalјa za pirotski ćilim u tehnici ručno tkanje,
kao i Milica Todorić za dizajn futrole za telefon u tehnici vez na pustovanju.

Dizajnirane predmete izradile su zadruge i udruženja žena iz Pančeva, Odžaka i Negotina.

- Etno mreža želi da uklјuči mlade i inovativne dizajnere u očuvanje tradicije i poveže ih sa ženama koje izrađuju rukotvorine kako bismo dobili dobro osmišlјene proizvode i obogatili našu turističku ponudu. Verujemo da su nagrade važno priznanje dizajnerima i da će ih podstaći da nastave da se bave dizajnom u ovoj oblasti – izjavila je stručna koordinatorka Etno mreže Sofija Arsić na svečanoj dodeli nagrada u beogradskom Etnografskom muzeju.

Dru Giblin, ataše za kulturu ambasade SAD, istakao je da je važan cilј konkursa bilo podsticanje ženskog preduzetništva i liderstva.

- Verujemo u očuvanje kulturnog nasleđa Srbije i to je priča koju bi trebalo podeliti sa svetom. Ujedno je i prilika za stvaranje novih poslovnih šansi. Napravili smo odličnu kombinaciju talenta mladih dizajnera sa proizvođačima rukotvorina iz cele Srbije – izjavio je Giblin.

Direktorka Etnografskog muzeja, Mirjana Menković istakla je značaj saradnje ove institucije s Etno mrežom u prenošenju tradicionalnih znanja na mlade i očuvanju kulturnog nasleđa.

Nagrađene radove, kao i druge rukotvorine žena koje okuplјa Etno mreža, moguće je pogledati u Etnografskom muzeju u Beogradu, u okviru izložbe otvorene do 17. februara.