Odabrana najbolja dizajnerska rešenja

U okviru projekta koji podržava ambasada SAD a sprovodi Etno mreža u partnerstvu s NALED-om i Etnografksim muzejem, organizovan je konkurs za dizajn s etno motivima, s ciljem promocije tradicije među mladima i savremenog dizajna u funkciji očuvanja tradicionalnih motiva i kulturnog nasleđa Srbije.

Po izvršenoj obuci, organizovan je konkurs na koji je pristiglo desetak idejnih rešenja mladih dizajnera koji su izradili prototip rešenja u saradnji sa odabranom grupom proizvođača rukotvorina u ovkiru Etno mreže. Konkurs je obuhvatio poziv za rešenja u kategorijama: odevni predmeti (laka konfekcija), aksesoar, predmeti za enterijer, suveniri i pakovanja, a u sledećim tradicionalnim tehnikama: vez i zlatovez, nitno tkanje, čipka (necanje i heklanje) i pustovana vuna (mokri proces-dominatno).

Žiri koji su činili stručnjaci Fakulteta primenjenih umetnosti (Zlatko Cvetković i Leonora Vekić) i stručni tim Etno mreže (Sofija Arsić) obavio je žiriranje pristiglih rešenja i odabrao najbolje radove koji će biti nagrađeni i prikazani na izložbi tokom februara u Etnografskom muzeju u Beogradu.

smrtovnice Osmrtnice