Jedinstvo u kreativnosti Indonezije i Srbije

Ambasada Indonezije u Beogradu svečano je obeležila 60 godina diplomatskih odnosa između Džakarte i Beograda. Ugovor o saradnji između naše dve zemlje potpisan je 4. novembra 1954. nakon čega su odnosi između Srbije i Indonezije unapređivani na svim poljima. Zvanični slogan ovog događaja bio je “Jedinstvo u kreativnosti”, a svečanosti su prisustvovali brojni državni zvaničnici i ambasadori mnogih zemalja sveta, među kojima i prijatelji Etno mreže, ambasadori Australije, Indije, Irske, Finske i međunarodnih organizacija. Etno mreža koja neguje višegodišnju saadnju s ambasadom Indonezije, se predstavila zajedno sa svojim članicama „Panonke“ iz Pančeva, u kreativnom kutku uz Manual, Wabi-Sabi i nekoliko odabranih predstavnika kreativnih industrija u Srbiji. Program manifestacije je obuhvatio tradicionalne indonežanske plesove, hranu i muziku kao deo kulturne razmene koja omogućava dodatno jačanje saradnje i razumevanja između dva naroda.

Oproštajno obraćanje ambasadora Semjuela Samsona su pratili spontani aplauzi brojnih gostiju, dok je s puno emocija govorio o boravku svoje porodice u Srbiji gde je stekao mnogo prijatelja i koju sa žaljenjem napušta po isteku trogodišnjeg mandata.

Nacionalni moto Indonezije \'Bhinneka Tunggal Ika\' (\'Ujedininjeni u različitosti\') oličenje je raznolikosti koja oblikuje ovu zemlju. Tokom svog mandata u Srbiji, ambasador Samson je isticao značaj i potencijal kreativnih industrija koji Srbija treba da prepozna i iskoristi: “Iz azijske finansijske krize 1997–1998. godine naučili smo vrednu lekciju i uložili smo napore da promenimo težište sa nekoliko velikih kompanija na mnoštvo malih i srednjih preduzeća različitih profila, sa posebnim naglaskom na kreativne ekonomske aktivnosti. Ova transformacija, u kombinaciji sa jakom domaćom potražnjom, poboljšala je ekonomsku otpornost Indonezije, što se može primetiti iz stalnog rasta tokom poslednje decenije, čak i dok su se druge velike ekonomije borile pod pritiscima globalne stagnacije.”