Godišnji sastanak članstva Etno mreže

Godišnji sastanak Etno mreže je organizovan sa članovima udruženja u cilju sagledavanja aktivnosti i rezultata u tekućoj godini i razgovora o potrebama i prioritetima u 2014. Sastanku su pored predstavnika Etno mreže prisustvovale i članice udruženja iz Kladova, Odžaka, Bora, Pančeva, Beograda Velikog Gradišta i Inđije.

U uvodnom delu sastanka, sažeto su predstavljene aktivnosti udruženja u 2013. godini uz napomenu da je finansijska kriza uticala na smanjeni obim delovanja Etno mreže. Izražena je obostrana potreba da se ponovo intenzivira komunikacija i ako bude moguće saradnja s grupama na terenu. Tokom 2013.u okviru Etno mreže postignuti su sledeći rezultati:

-učešće i predstavljanje Etno mreže na dvodnevnoj konferenciji „Žene lideri“ u Beogradu,
-potpisan sporazum o saradnji s Etnografskim muzejem u Beogradu,
-dodeljene nagrade autorkama minijatura s izložbe 2012.godine,
-izložba Etno mreže u Knez Mihailovoj ulici,
-prijem Etno mreže u Evropski savez za tradicionalno nasleđe,
-promocija Etno mreže u Domu Narodne skupštine Srbije,
-intenzivna medijska promocija – RTS, Studio B, Happy, Politika.

Članice lokalnih udruženja su predstavile svoje aktivnosti u 2013.uz napomenu da su višegodišnjim radom i sledeći standard Etno mreže uspele da se nametnu svojim sredinama u kojima su uvažene i prepoznate kao važan partner u promociji lokalnih vrednosti: Najavljena je mogućnost učešća Etno mreže u projektu od proleća 2014.za zaštitu geografskog porekla rukotvorina te će svim članicama Etno mreže biti upućen poziv i upitnik da nominuju moguće proizvode, motive i tehnike koji bi se mogli kvalifikovati za geografsku oznaku porekla.

Na sastanku je predloženo da se u toku 2014. godine napravi kalendar predstavljanja udruženja članica u prodajnoj galeriji Etno mreže u Brankovoj 10 u Beogradu. Kroz tematske postavke udruženja iz unutrašnjosti, Etno mreža će predstaviti motive, proizvode i običaje udruženja sa teritorije cele Srbije koja daju izuzeta