Prijem u Domu Narodne skupštine

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine i Ženska parlamentarna mreža su u saradnji s Etno mreža za predstavnike institucija, diplomatskog kora i privrede, organizovali prijem povodom članstva Republike Srbije u Evropskom savezu za tradicionalno nasledje. Prijem je organizovan u holu Doma Narodne skupštine uz izložbu pod nazivom „Tradicionalne rukotvorine kao element državnog protokola“ koju je postavila Dušanka Botunjac, član Upravnog odbora i umetničkog saveta Etno mreže.

Na dogadjaju su pored g. Omerovića kao predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova obratili Biljana Hasanović-Korać, poslanica i predstavnica Ženske parlamentarne mreže, Peka Orpana, Ambasador Finske u Srbiji, kao i Sofija Arsić i Violeta Jovanović iz Upravnog Odbora Etno mreže.

Skupštinski odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Ženska parlamentarna mreža su pružili institucionalnu podršku u organizaciji izložbe i prijema jer Etno mrežu većinom čine žene koje svojim radom čuvaju tradicionalne vrednosti, postaju ekonomski nezavisne i afirmišu se u svojoj porodici i lokalnoj zajednici. Ambasador Finske je istakao značaj članstva Srbije u Savezu u kontekstu Evropskih integracija čiji su sastavni deo zaštita nematerijalne kulturne baštine, očuvanje društvenih vrednosti i nacionalnog identiteta uz ekonomsko osnaživanje žena kao osnovni preduslov njihove samostalnosti i većeg učešća na pozicijama od značaja u institucijama i privredi.

smrtovnice Osmrtnice